< Terug naar alle Blogs

Verschillende dekvloeren

Onder de ondervloer en bovenop de constructievloer is de dekvloer te vinden. De dekvloer kan tevens de ondervloer of afwerkvloer zijn. De dekvloer is de laag die aangebracht is op de constructievloer zodat de vloer afgewerkt kan worden.

 

Functie dekvloer

De dekvloer is dus de laag die aanwezig is tussen de constructievloer en de afwerkvloer. Allereerst dient deze laag als egale basis voor de afwerkvloer. Betonvloeren zijn namelijk in de meeste gevallen niet direct geschikt door hun niet gladde en zuigende oppervlak. Naast deze functie heeft de dekvloer dus nog meer functies. Het is namelijk ideaal om leidingen voor water, elektra, verwarming en kabels voor bijvoorbeeld de televisie door te leggen. Ook de vloerverwarming is te vinden in de dekvloer.

 

Welke dekvloeren zijn er?

De meeste dekvloeren bestaan uit een zandcementvloer of een anhydrietvloer. Een zandcementvloer is een mengsel van zand, cement en water. Anhydriet is een mengsel op basis van calciumsulfaat ofwel gips. Beide varianten zijn zowel zwevend als hechtend aan te brengen. Een zandcementvloer dient 3 centimeter dik te zijn als gehechte vorm en 5 centimeter als zwevende vorm. Ander dekvloeren zijn uiteraard ook mogelijk. Dit kan bijvoorbeeld een magnesietvloer of bestaande hout- of tegelvloer zijn.

 

Het leggen op de dekvloer

Boekhout kan werken met elk type dekvloer. Allereerst zullen wij op gepaste en professionele wijze de dekvloer prepareren. Dit komt vaak neer op het opschuren van de dekvloer waarbij de laatste oneffenheden verwijderd worden. Waar nodig egaliseren wij de dekvloer waar nodig. Wanneer dit gedaan is, zal de dekvloer perfect geschikt zijn om eerst een ondervloer op aan te brengen of direct de PVC tegels of stroken op te leggen.