Reinigingsmiddel bestellen Zo gezegd, zo gelegd Offerte aanvragen Contact +31 88 171 75 00

Wat wordt er bedoeld met een antislipvloer?

Een antislipvloer is een vloer waarop de grip op het oppervlak en de wrijvingskracht van het oppervlak verhoogd is, om uitglijden of ongelukken te voorkomen. De keuze voor een antislipvloer is meestal puur praktisch. In bepaalde gevallen, zoals in natte ruimtes, is dit echter noodzaak om aan de wettelijke Arbo-regelgevingen te voldoen.

Als het gaat om antislipvloeren, worden de technische eigenschappen en uitvoeringsprocedures vastgelegd door middel van antislipwaarden. Deze waarden worden vastgesteld door middel van een soort hellingproef waarbij gekeken wordt hoe stroef een vloer is. Verderop in dit artikel leest u hoe dat gaat.

Wanneer is een antislipvloer wettelijk verplicht?

Arbobesluit 3.11. spreekt over ‘arbeidsplaatsen’ als het gaat om veiligheid. Hieronder worden dus alle ruimtes verstaan waar sprake is van arbeid. De vereiste stroefheid van de vloer hangt echter af van de werkzaamheden die er worden verricht.

In natte ruimtes is het risico op uitglijden hoger, vanzelfsprekend dient daar een vloer te liggen met een hogere antislipwaarde dan in ruimte waar niet met vloeistoffen wordt gewerkt. De eisen voor een HACCP-omgeving zijn hoog. Hier dient een vloer niet alleen hygiënisch en vloeistofdicht te zijn, maar ook antislip in natte toestand. Dit geldt voor alle ruimtes waar wordt gewerkt met voedsel, dus ook opslag- en distributiecentra.

Direct, duidelijk, dichtbij!
100% vloeistofdicht: op iedere ondervloer!
Zo gezegd, zo gelegd!

Wat zijn de voordelen van een Boekhout PVC-antislipvloer?

Kiest u voor een PVC-antislipvloer van Boekhout Bedrijfsvloeren, dan bent u verzekerd van een vloer die voldoet aan de regelgeving (Arbobesluit 3.11) van een werkvloer. Oftewel een veilige vloer voor zowel uw werknemers als klanten.

Al onze vloeren zijn volledig antislip, ongeacht de toestand: in droge toestand, maar ook in natte toestand. Handig als er gewerkt wordt met vloeistoffen, vetten of oliën.

Het voordeel van een PVC-tegelvloer, is dat de gehele tegel van massief antislip materiaal is, dus niet alleen de toplaag. Onze vloeistofdichte tegelvloeren hebben standaard een antislipwaarde van R11/R12 (voor een R13-eis is de UltraGrip-tegel een optie).

Wat als er toch sprake is van een bedrijfsongeval?

Ieder jaar gebeuren er in Nederland circa 24.000 bedrijfsongevallen, als gevolg van uitglijden op gladde of natte vloeren, die niet, of niet voldoende antislip zijn. Naast persoonlijk leed voor het slachtoffer, heeft dit vaak ook vervelende juridische en financiële gevolgen voor de eigenaar of beheerder van het betreffende bedrijfspand, wanneer blijkt dat dit te maken heeft met een onveilige vloer.

In het noodlottige geval dat er zich binnen uw bedrijfspand toch een bedrijfsongeval plaatsvindt, staat u juridisch sterker met een veilige vloer die aan de gestelde normen voldoet.

Contact en vraag offerte aan!

Wat is de R-waarde/antislipwaarde van een tegel?

Er zijn verschillende manieren om een antislipvloer te testen, met ieder weer andere waarden. Wij geven in onze informatie twee waardes weer. De gemeten waarde volgens de DIN 51130-test (de R-waarde) en of we voldoen aan de EN 13893-norm.

De R-waarde ofwel antislipwaarde is een waarde die wordt gegeven aan een tegel om zo duidelijk te maken welk gripniveau de tegel heeft.  Zo kiest u eenvoudig de juiste vloer voor uw bedrijf.

 

Tabel R-waarde:

R-waarde

Hellingshoek

Toepassingen (o.a.)

R9

> 3° en < 10°

Droge ruimtes, kantoren

R10

> 10° en <19° 

Keukens, verswinkels

R11

> 19° en < 27°

Keukens, wellness, sanitair

R12

> 27° en < 35°

Zeer natte productieruimtes, industrie, werkplaatsen

R13

> 35°

Extreem natte en vettige ruimtes zoals slachthuizen, snackbars

Hoe wordt de R-waarde bepaald?

Het testen verloopt volgens een (Duitse) certificering: DIN 51130. Hiermee worden de verschillende antislip-niveaus bepaald. Een proefstuk van de vloer wordt op een apparaat gelegd, dat bestaat uit een vlak met een variabele hellingshoek. Vervolgens loopt de proefpersoon, die een speciaal soort veiligheidsschoenen draagt, naar boven en beneden over het oppervlak dat van tevoren met motorolie is ingesmeerd. Dit wordt herhaald op de steeds meer hellende vloer. Hoe hoger de hellingshoek, hoe groter het risico op uitglijden is. De vereiste mate van grip op het oppervlak moet dus ook groter zijn.

Op deze manier wordt de exacte hoek gemeten waarin de proefpersoon zijn evenwicht niet meer kan bewaren en op basis van de uitkomst wordt een bepaalde mate van risico op uitglijden (R) toegekend.

De EN13893-norm

Voor EN 13893 wordt de dynamische wrijvingscoëfficiënt (DCOF) gemeten met behulp van een GMG 200 meetapparaat. Dit is een apparaat met sleepvoetjes dat met een belasting van 10 kg  horizontaal over het oppervlak wordt getrokken. De monsters worden getest voor vijf trekkingen in verschillende richtingen, waarna de metingen worden berekend. Dit wordt gerapporteerd als een dynamische wrijvingscoëfficiënt μ; in de volksmond ook wel stroefheid genoemd.

De uitvoering van deze test is conform EN 13893 en al onze vloeistofdichte tegelvloeren voldoen aan deze norm.

Aanvullende informatie

Heeft u nog vragen naar aanleiding van dit artikel of behoefte aan advies op maat? Bel of mail ons voor direct contact met een van onze vloerspecialisten. Wilt u liever online meer informatie lezen? Kijk op onze pagina over antislipvloeren, vloeistofdichte tegelvloeren, HACCP-vloeren.

Richard van Vondel
Richard van Vondel Adviseur

Bel of mail mij gerust voor persoonlijk advies

  • Horecavloeren

  • Werkplaatsvloeren

  • Keukenvloeren

  • Garagevloeren

  • HACCP-vloeren

  • Bakkerijvloeren

  • Industriële vloeren

  • Slagerijvloeren

Klik hier voor meer toepassingen