Reinigingsmiddel bestellen Zo gezegd, zo gelegd Offerte aanvragen Contact +31 88 171 75 00

Lassen in het kort

U leest dit waarschijnlijk omdat u wilt weten of de PVC-vloer die u hebt aangeschaft (of wilt aanschaffen) bestand is tegen lassen. Dus wij hoeven u ongetwijfeld niet uit te leggen wat lassen precies inhoudt. Toch lichten we het onderwerp even kort toe.

Het lasproces werkt in de basis als volgt: tijdens het lassen wordt het materiaal op de verbindingsplaats verhit totdat dit vloeibaar/deegachtig wordt. Tijdens deze opwarming, meestal door een elektrische vlamboog, wordt nieuw materiaal toegevoegd; de lasdraad. Lassen zorgt voor aanvullend materiaal tussen de te verbinden delen, waardoor een krachtige verbinding ontstaat. Anders dan bij solderen, wordt het te verbinden materiaal zelf ook deels gesmolten. Je hebt dus te maken met zeer hoge temperaturen*.

Er zijn verschillende lasprocessen en technieken. De meestvoorkomende zijn TIG-las, MIG-las of MAG-las. MIG en MAG worden vaak in één adem genoemd en worden beiden gerekend tot de categorie 'elektrisch booglassen'. Het verschil is het gebruikte gas tijdens het lassen. TIG-lassen is over het algemeen wat lastiger, omdat je altijd twee handen nodig hebt (een voor de lastoorts en een voor de lasdraad), maar levert vaak een hogere laskwaliteit op.

* Ter indicatie: de temperatuur van de vlamboog bij TIG-lassen bereikt een temperatuur tot wel 14000°C en het smeltbad loopt op tot maar liefst 7000°C.

Contact en vraag offerte aan!

Voordelen Boekhout vloeistofdichte vloer

Antislip, ook als de vloer nat is

Scheurbestendig & veerkrachtig

Direct & zwaar belastbaar

Hygiënisch & naadloos

Duurzaam over elke ondervloer gelegd

Stootbestendig & slijtvast

Bestand tegen veel logen, zuren & chemicaliën

Geluid & warmte isolerend

Wat betekent dit voor de vloer?

Welk lasproces er ook wordt toegepast, het kan een negatieve invloed uitoefenen op de directe omgeving, bijvoorbeeld vanwege de vrijkomende hitte, spetters, slak of vanwege gebruikte (toevoeg-)middelen. Met name bij MIG/MAG-lassen, dat vrijwel altijd binnen dient te gebeuren, komen vaak veel spetters vrij.

Op een PVC-vloer zijn dergelijke kleine lasspetters doorgaans geen probleem. PVC heeft een sterk brandvertragende werking. Het smeltmateriaal zal doven en niet ontbranden. In de meeste gevallen zie je daar niks van op de vloer. Wanneer er grote druppels op de vloer vallen, is de kans groter dat dit sporen achterlaat. De vloer vertoont dan vooral in strijklicht een verandering van structuur in het oppervlak, wat je terugziet als een doffe plek.

Wij leggen ook PVC-vloeren op scholen waar lastechniek wordt onderwezen. Wij zien in de laslokalen, waar door onervaren leerlingen wordt gelast, geen diepe beschadigingen of smeltgaten ontstaan. Mocht u twijfelen, dan kunt u ons vragen om een sample om het zelf te testen.

Hoe voorkom je beschadigingen?

Zoals hierboven uitgelegd zullen diepe beschadigingen niet gauw ontstaan, toch adviseren wij het gebruik van een lasdeken en eventueel andere preventiemiddelen. Doffe plekken zullen de vloer geen goed doen en kunnen eenvoudig worden voorkomen.

Wilt u meer weten?

Indien u vragen heeft aan de hand van dit artikel kunt u altijd vrijblijvend contact met ons opnemen. Wij denken graag mee in uw situatie. Tevens kunt u een proefpakket aanvragen en het zelf uittesten of bekijk wat andere klanten over ons zeggen.

Richard van Vondel
Richard van Vondel Adviseur

Bel of mail mij gerust voor persoonlijk advies

  • Garagevloeren

  • Industriële vloeren

  • Praktijklokaalvloeren

  • Werkplaatsvloeren

Klik hier voor meer toepassingen