Reinigingsmiddel bestellen Zo gezegd, zo gelegd Offerte aanvragen Contact +31 88 171 75 00

Soorten anhydriet vloeren

Onder verschillende omstandigheden wordt voor verschillende types anhydriet vloeren gekozen. Bijvoorbeeld de begane grond en de verdiepingsvloer zullen verschillen. Om optrekkend vocht onder de begane grond tegen te gaan, kan er bijvoorbeeld een zwevende anhydriet vloer gelegd worden. Door middel van een isolatielaag wordt de dekvloer met de constructievloer gescheiden. Een verdiepingsvloer heeft minder snel last van vocht, dus daarvoor kan bijvoorbeeld een hechtende anhydriet vloer gekozen worden. De volgende soorten anhydriet vloeren zijn er:

 • Hechtende uitvoering. Deze uitvoering wordt direct op de constructievloer aangebracht en wordt vaak aangebracht wanneer een dunne dekvloer gewenst is.
 • Niet- hechtende uitvoering. Deze uitvoering wordt niet direct op de constructievloer aangebracht. Er worden vaak eerst folies en kantstroken aangebracht. Dit is goed geschikt om te plaatsen op een scheurgevoelige ondergrond.
 • Zwevende uitvoering. Deze uitvoering is vooral geschikt om warmte te isoleren en geluid te dempen. Hierbij wordt de vloer aangebracht op een isolatielaag. De term ‘zwevend’ is van toepassing omdat er de dekvloer niet direct in contact staat met de constructievloer.
Direct, duidelijk, dichtbij!
100% vloeistofdicht: op iedere ondervloer!
Zo gezegd, zo gelegd!

Voordelen Boekhout vloeistofdichte vloer

Antislip, ook als de vloer nat is

Scheurbestendig & veerkrachtig

Direct & zwaar belastbaar

Hygiënisch & naadloos

Duurzaam over elke ondervloer gelegd

Stootbestendig & slijtvast

Bestand tegen veel logen, zuren & chemicaliën

Geluid & warmte isolerend

Functie anhydriet vloer

Een anhydriet vloer fungeert als dekvloer bovenop de constructievloer. Deze vloer kan niet als toplaag dienen, er dient altijd vloerbedekking op worden aangebracht. De vloer is namelijk van zichzelf niet genoeg bestand tegen onder andere krassen en stoten. Normaal gesproken wordt het afgeraden om een anhydriet vloer te leggen in een ruimte waar een hoge vochtbelasting is of om een hoge slijtvastheid wordt gevraagd.

In de anhydriet vloer laag kunnen leidingen voor bijvoorbeeld water, elektra en verwarming worden gelegd. Dit komt doordat de vloer bij uitharden niet uitzet of krimpt en de buizen en leidingen perfect worden omhuld. Daarnaast is vloerverwarming een goede optie om te verwerken in de anhydriet vloer. Dit komt door de uitstekende omhullende en warmte geleidende eigenschappen. Daarnaast is een anhydriet vloer goed bewerkbaar De vloer vertoont geen naden en heeft een grote buig- en treksterkte.

Arbeidsvriendelijke productiemethode

Het aanbrengen van een anhydriet vloer is een arbeidsvriendelijke methode. De gietmortel wordt via een slang in de ruimte gepompt. Hierdoor kan er staand gewerkt worden. De fysieke belasting is hierdoor een stuk minder dan bij een dekvloer die gesmeerd wordt. Het is noodzakelijk om de vloer na droging (vochtpercentage van maximaal 0,5%) op te schuren. Het opschuren wordt gedaan met een schuurmachine die ook staand bediend kan worden.

Droogtijd anhydriet vloer

Een anhydriet vloer wordt meestal met een dikte van 5 centimeter aangebracht. Er kan vanuit gegaan worden dat onder de juiste omstandigheden de vloer ongeveer 1 centimeter per week droogt. Een maand is dus ongeveer de benodigde droogtijd. Dit proces kan eventueel iets versneld worden wanneer er onder de perfecte omstandigheden wordt gewerkt. Denk hierbij aan goed ventileren, de ondergrond goed primeren en de temperatuur van de ruimte verhogen.

Nabehandelen van de anhydriet vloer

Wanneer de anhydriet vloer goed gedroogd is, is het tijd om de vloer te behandelen voor verdere bewerking. Dit komt neer op het wegschuren van de toplaag. Zoals hierboven vermeld staat, dient het vochtpercentage maximaal 0,5% te zijn.

Na het opschuren is de vloer bewerkbaar. Onder bewerkingen kun je denken aan het egaliseren en het extra impregneren van de toplaag. Wanneer de vloer op de gewenste stevigheid gebracht is en egaal is, kan de vloerbedekking gelegd worden.

Contact en vraag offerte aan

Verschillen tussen anhydriet vloer en zandcementvloer

Beide vloeren zijn geschikt als laag bovenop de constructievloer. Deze dekvloeren brengen de totale vloerdikte op het gewenste niveau en vormen een goed te bewerken egale ondergrond voor de vloerbedekking. Hieronder staan een aantal verschillen tussen beide.

 • Een anhydriet vloer wordt gevloeid, een zandcementvloer wordt gesmeerd.
 • Een anhydriet vloer kan niet goed tegen water, een zandcementvloer wel.
 • Een anhydriet vloer behoud zijn vorm na uitharden, een zandcementvloer niet.
 • Een anhydriet vloer heeft een hogere buigsterkte dan een zandcementvloer.

Prijs anhydriet vloer

Aan bijna alles hangt een prijskaartje. Boekhout levert geen anhydriet vloeren, maar we kunnen wel een schatting maken van de kosten die komen kijken bij het aanschaffen van een anhydriet vloer. Anhydriet vloeren leggers rekenen in prijs per kubieke meter (m³). Om het gemakkelijk voor u te maken is 1m³ van 5 centimeter dik goed voor 20 m² anhydriet vloer. Er is bij de onderstaande prijzen dus rekening gehouden met een 5 centimeter dikke vloer.

Het materiaal inclusief aanbrengen kost tussen de €15,- en €45,- per vierkante meter. In dit geval kost 200 m² ongeveer €15,- per vierkante meter en 20 m² ongeveer €45,- per vierkante meter. Eigenlijk altijd geldt hoe groter de ruimte, hoe goedkoper de prijs per vierkante meter. Het schuren van de vloer heeft vaak een vaste prijs + een prijs per vierkante meter. De vanaf prijs kan bijvoorbeeld € 100,- zijn + €1,- per vierkante meter. Eventueel bijkomende kosten zijn kosten voor een extra slang, voor een hogere verdieping of folies.

Wilt u meer weten?

Indien u vragen heeft aan de hand van dit artikel kunt u altijd vrijblijvend contact met ons opnemen. Wij denken graag mee in uw situatie. Tevens kunt u een proefpakket aanvragen en het zelf uittesten of bekijk wat andere klanten over ons zeggen.

Richard van Vondel
Richard van Vondel Adviseur

Bel of mail mij gerust voor persoonlijk advies

 • Garagevloeren

 • Horecavloeren

 • Keukenvloeren

 • Werkplaatsvloeren

Klik hier voor meer toepassingen