Houtsoorten als PVC patroon bij Boekhout Bedrijfsvloeren

In het algemeen onderscheiden we twee soorten hout, naaldhout en hardhout. Hardhout wordt ook wel loofhout genoemd en komt van de loofbomen. Loofbomen zijn over het algemeen hard door de trage groeiwijze. Naaldbomen hebben vaak een kortere levensduur en het hout is wat zachter dan hout van loofbomen.

Binnen naaldhout en hardhout bestaan meerdere houtsoorten. Over het algemeen is het erg lastig om de verschillende houtsoorten te herkennen. Zo zijn houtsoorten in Nederlandse bossen gemakkelijker te herkennen dan houtsoorten in de grote bosoppervlakten in Brazilië.

De eigenschappen van elke boom zijn anders en er zijn ook veel verschillen binnen de houtsoorten zelf. Deze verschillen ontstaan door de variatie in groeigebieden, de bodemgesteldheid en verschillende manieren van drogen en bewerken.

 

Houtsoort herkennen

Het hout herkennen kan worden gedaan door te kijken naar de anatomie van het hout en de kleur van het hout.

De anatomie kan bekeken worden met het blote oog, maar vaak komt er een loep of microscoop aan te pas. Dat is nodig voor de soms erg fijne nerven in het hout.

De kleur van het hout hangt af van onder andere de versheid van het hout, de blootstelling aan licht en het deel van de stam. Zo is er kernhout (de kern van de stam) en spinthout (de hout-laag tussen de bast en de kern).

De PVC planken in de Boekhout stroken serie hebben vaak een natuurgetrouwe houtlook. Hierbij is bijna altijd de kern van een houtsoort nagebootst.

Een leuk weetje: de kleur van hout ontstaat door de kleurstoffen in bepaalde cellen van de boom. Kleurstoffen in de cellen zijn niet bedoeld voor de sier, maar als beschermende gifstof tegen beestjes.

 

Houtstructuur van een boomstam

Elke boom is van buiten naar binnen als volgt opgebouwd: schors, bast, cambium, spint en kern. De structuur van hout is te herkennen aan de nerven en de draden.

Houtnerven zijn vezels in het hout, hoe grover de nerf hoe lastiger de plank te bewerken is.

Draden laten de interne groeirichting ten opzichte van de lengteas van het hout zien. Deze draden lopen meestal recht maar er zijn ook kruisdraden, warrige draden, golvende draden en schroefvormige draden.

Houtsoorten van Boekhoutvloeren

Bij Boekhout is er onderscheid gemaakt tussen de volgende houtsoorten:

 

Vraag over een vloer?

Bezoek onze showroom

Onze vloeren zelf zien en uitproberen? Kom dan naar Nieuwegein. In onze grote vloeren showroom maakt u in een gastvrije setting kennis met wel 150 verschillende pvc bedrijfsvloeren.

Lees meer >

Ik wil graag contact met Boekhout Bedrijfsvloeren